Læsø

 

 

 

 

 

Landskabet :

Geologisk set er Læsø en relativ ny ø, der langsomt begyndte at hæve sig af havet for 4-5000 år siden, og der sker en stadig landdannelse mod syd.

I middelalderen blev øen næsten ryddet for skov pga. brændselskrav fra de mange saltsyderier på Rønnerne. Det satte gang i sandflugt og bevirkede et forbud mod saltsydning. I starten af 1900-tallet begyndte en mere systematisk tilplantning i det der nu er Læsø Klitplantage, og øen fremstår i dag som værende meget skovdækket.

 

Læsø er et helt specielt naturområde med store strækninger med meget lavt vand omkring og mange sandøer , ideelt til sejlads med Wayfarer . Man kan nemt bruge nogle dage til sejlads øen rundt og besøge div. seværdigheder på øen !

Øst for Vesterø Havn ligger Rønnerrevet , som kan være vanskeligt at passere , da der er meget lavt vand eller helt tørt . På Nordsiden af øen kan der stå mange bundgarnsstader .

 

 

1 : Vesterø Havn                     Link  »

Her er stort besøg af sejlere i sommer-månederne .Nordsiden af havnen ligger ofte trimaraner til ankers , såvel som det er en udmærket ankerplads for en Wayfarer . Ved havnen er der alle gængse faciliteter .

2 : Store Dal                    

Her er bålplads, shelters og toiletter , men ingen indkøbsmuligheder . Der er dog ikke så langt at gå til Vesterø Havn .

 

3 : Østerby Havn                     Link  »

Havnen er meget besøgt af svenske sejlere , der henter øl . På østsiden af havnen er der en del sten , så her skal man være opmærksom ved anløb .

 

4 : Bouet Bugt

I bunden af bugten ( Sydhavnen) har lokale mindre joller liggende. Der er en gravet rende helt ind til land , men ikke dyb nok for sejlads med kølbåde , så der er ret fredeligt her . I bugten er der et rigt fugleliv , som de fleste andre steder på hele øen . Tæt ved ligger Gl. Østerby hvor flere huse har de karakteristiske tangtage .

 

5 : Søndre Rønner

En samling større sten og tilholdsted for sæler , som er ret nysgerrige , og svømmer gerne ud omkring båden , når man sejler forbi .

 

6 : Stokken

Det nyeste land ved Læsø , hvor der kan soppes over til fra land . En lang sandø , men det skal være ekstremt højvande , hvis man vil sejle rundt om med Wayfarer .

 

Klik her for yderligere v/ W3353 : Læsø rundt

 

Klik her for W-træf 2002 : W3353 : W4866 : W7009 , m.fl.

 

Klik her for W-træf 2004

 

 

Syd for Vesterø Havn

 

 

God tur

Wayfarer3353.dk

Rolf Hartvig-Hansen